Kies indien gewenst een aangepaste naam

Onder de noemer ‘Week van de AfvalHelden’ dragen we bij aan de waardering voor alle mensen die werken in onze branche en dagelijks ons land schoon houden. Maar voor niet iedere deelnemende organisatie is deze naam helemaal geschikt. Soms dekt het de lading niet, soms wil een organisatie vooral communiceren over ‘grondstoffen’ en niet over ‘afval’ en voor andere organisaties is de term ‘Helden’ niet gewenst.

Ons doel is om de waardering voor onze mensen een impuls te geven en hoe meer organisaties meedoen, des te groter de impact. We laten iedereen dan ook vrij om een eigen draai te geven aan de naamgeving, zo zien we alternatieven als “Week van de Helden in het afval en het groen”, “Week van de Recyclinghelden” en “Week van de (vul hier de naam van je organisatie in) Helden”. En dat is helemaal prima!

Waarom wij gekozen hebben voor deze naam? Je leest het hieronder:

Van afval naar grondstoffen
We gebruiken het woord ‘afval’, omdat dit in de volksmond toch de meest duidelijke en begrijpelijke term is. Maar eigenlijk hebben we het in de branche liever over ‘grondstoffen’. Want wat zou het mooi zijn als al het afval dat we dagelijks produceren weer volledig hergebruikt kan worden voor nieuw producten. Dat we van al het GFT weer compost maken, van een trui weer een trui en van een verpakking weer een verpakking. Dat lukt als iedereen een steentje bijdraagt!

Waarom de term ‘Helden’?
Ja… wanneer is iemand eigenlijk een held? Als je het aan de AfvalHelden zelf vraagt zeggen ze vaak “Ik vind mijzelf geen held, ik doe gewoon mijn werk”. Maar als zij hun werk neerleggen wordt Nederland binnen de kortste keren een puinhoop. Het is een van die branches waar we als maatschappij echt niet zonder kunnen. En om Nederland schoon te houden trotseren de AfvalHelden dagelijks vele uitdagingen. Meer hierover vind je hier.

 

Meer inspiratie