Een kijkje in de keuken bij: de milieustraat van de toekomst

Grondstoffen zijn schaars en daarom moeten we er zuinig mee omgaan. De wereld van de toekomst is circulair, waarbij producten, onderdelen en materialen repareren en hergebruiken steeds meer de norm zal worden. En dat betekent ook dat de milieustraat, zoals we die nu kennen, zal veranderen.

Het Ecopark Groot-Ammers geeft alvast een inkijkje in hoe die milieustraat van de toekomst er precies uitziet (klik hier voor de plattegrond). Nergens anders in Nederland vind je een milieustraat met recyclingstation, een 2e kans bouwmaterialendepot, werkplaats én een educatieruimte bij elkaar. Ontworpen en ingericht om bij te dragen aan de overgang naar een circulaire economie. AfvalHelden Alex, Sjaak en Sjors werken er. Zij zetten zich dagelijks in voor een afvalvrije toekomst. En daar zijn we trots op!

Toen er plannen waren voor een nieuwe milieustraat besloot Waardlanden dat dit een inspirerende plek moest worden waar producten, onderdelen en materialen een nieuw leven krijgen. Zo kunnen inwoners zien wat er daadwerkelijk gebeurt met de spullen die ze inleveren. Inwoners kunnen er momenteel 21 soorten grondstoffen aanbieden.

2e kans bouwmaterialendepot
Bij het 2e kans bouwmaterialendepot kunnen inwoners terecht om duurzame bouwmaterialen te kopen die een tweede leven verdienen.

Medewerker milieustraat Sjaak: “Bij aankomst bekijk ik de vracht en leg ik uit wat waar hoort. Dan geef ik de bezoeker advies voor de beste route over de milieustraat. Zo blijven alle spullen behouden die een 2e kans verdienen.”

Werkplaats
In de werkplaats worden spullen opgeknapt of vermaakt tot iets nog mooiers. De coördinatie hiervan ligt bij circulair ambachtshuis De Gezel.

Voorman van De Gezel Sjors: “In de werkplaats werken mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Zij zetten zich onder begeleiding in om zo veel mogelijk spullen, zoals meubels, te repareren of te vermaken. Tegen een kleine vergoeding zijn gerepareerde spullen daarna weer mee te nemen. Geschonken spullen worden verkocht in de regionale kringloopwinkels of in de webshop van De Gezel.”

Recyclestation
In het restafval zitten vaak nog veel herbruikbare grondstoffen. Daarom is het recyclingcentrum van KoreNet gevestigd op hetzelfde terrein, slechts een paar meter verderop. Hier wordt afval gesorteerd, bewerkt en opgewerkt tot stromen die weer als grondstof ingezet kunnen worden. Een sorteerinstallatie scheidt de grondstoffen die gemengd zijn aangeleverd, zoals hout, plastic en metaal. Klaar voor de recycling.

Educatieruimte
Kennis zorgt voor meer begrip en ander gedrag. Daarom heeft het Ecopark ook een educatieruimte. Groepen, zoals schoolklassen, bezoeken op afspraak de educatieruimte op het terrein. Daar leren zij meer over de circulaire economie en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu. Ook geeft deze ruimte een fantastisch uitzicht over het Ecopark.

Beheerder van het Ecopark Alex: “Helaas gaat er ook nog steeds een deel naar de verbrandingsoven. Hopelijk wordt dat de komende jaren steeds minder en kunnen er dankzij nieuwe ontwikkelingen in de toekomst nog meer soorten grondstoffen worden ingezameld. Er ligt ook een belangrijke rol bij inwoners. Zij moeten uiteindelijk zo veel mogelijk gaan hergebruiken en scheiden, zodat het product of het materiaal een nieuwe bestemming kan krijgen.”

Samenwerking
Duurzaamheid, sociale inclusie en goed werkgeverschap komen samen op het Ecopark, dankzij de samenwerking tussen Waardlanden, de Korevaar Groep (KoreNet, Netwerk NV, Recycling Centrale Korevaar en 2e Kans Bouwmaterialen), HVC en De Gezel.

Meer inspiratie